Reizigers bekijken Mockup van Sprinter Nieuwe Generatie

Op 29 September heeft NS een aantal reizigers en vertegenwoordigers van consumentenorganisaties uitgenodigd om het model van de nieuwe Sprinter treinen te bekijken. Eerder al kozen treinreizigers de stoel die gebruikt gaat worden in de nieuwe trein.

kopbak sng

De voorzieningen
De nieuwe Sprinters zijn echte forensentreinen met zowel zit- als staplaatsen, brede gangpaden en zoveel mogelijk doorkijk door de trein. Verder krijgt de trein:

  • ruime (rolstoeltoegankelijke) toiletten met een babyverschoontafel en handgrepen;
  • een speciale uitschuiftrede voor rolstoelers of mensen met een kinderwagen, zodat zij eenvoudig de trein in kunnen;
  • een groot multifunctioneel balkon voor bagage, kinderwagens en fietsen;
  • LED-verlichting die zich aanpast aan het daglicht en daardoor extra zuinig is;
  • speciale afvalbakken op het balkon voor gescheiden afvalinzameling;
  • stopcontacten in zowel de 1e als 2e klas;
  • 10% ‘priority seats’, voor bijvoorbeeld reizigers die slecht ter been zijn.

Ervaringen van gebruikers
De nieuwe Sprinters die CAF voor NS gaat bouwen zijn gebaseerd op een bestaande trein. Deze wordt aangepast aan de laatste Nederlandse eisen. Het doel van het bezoek vandaag was om de laatste versie van het ontwerp te laten testen door reizigers en vertegenwoordigers van consumentenorganisaties. Dit gebeurde in een model van de trein op ware grootte. Vergelijkbare tests met machinisten en conducteurs zorgden al voor verbeteringen in de cabine van de machinist. De nieuwe input van de reizigers en de consumentenorganisaties wordt nu betrokken bij het definitief maken van het ontwerp. Zo hadden de deelnemers vandaag goede suggesties voor reizigers met een functiebeperking. Door aanpassing van knoppen en handgrepen in de trein kunnen deze bijvoorbeeld nog beter zichtbaar en voelbaar gemaakt worden.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>