Geen categorie

3x eenvoudige tips voor energie besparen binnen je bedrijf

 

Ondernemers betalen de laatste jaren alsmaar meer voor zakelijke energie. Dat komt onder andere door het feit dat de overheidsheffingen op energie gestegen zijn. Ook liggen de zakelijke energietarieven hoger, waardoor je jaarlijks meer betaalt dan eerder. Of je nu een beginnende ondernemer bent of wanneer je al even bezig bent in het vak: besparen op je zakelijke energierekening kan vandaag de dag gemakkelijker dan je misschien dacht. Daarom hebben we hieronder de meest eenvoudige bespaartips voor je op een rij gezet, zodat je nooit meer meer dan nodig betaalt voor je zakelijke energie.

Verminder je energieverbruik

De eerste tip is waarschijnlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan: verlaag je energieverbruik op kantoor om te besparen op energie en de kosten ervan. Hoewel deze tip zeer voor de hand ligt, lukt het nog maar weinig ondernemers om dit daadwerkelijk toe te passen. Begin bijvoorbeeld met het aanschaffen van LED-verlichting in plaats van gloeilampen en andere soorten minder zuinige lampen. Wist je namelijk dat er LED-lampen zijn die maar 3% verbruiken van wat een ‘normale’ gloeilamp verbruikt? Daarom is het meer dan logisch te noemen dat je flink op je energiekosten kunt besparen wanneer je alle lampen binnen een kantoor vervangt met LED-lampen. Schaf vervolgens ook een slimme thermostaat aan. Met zo’n thermostaat krijg je een duidelijker en vooral beter inzicht in je energieverbruik en zo ook -kosten. Met behulp van een app op je telefoon check en verander je namelijk waar en wanneer je maar wilt de temperatuur binnen een ruimte. Dit kan je al enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar schelen.

Begin met zelf opwekken van zakelijke energie

Bij het overstappen op een slimme thermostaat en/of LED-verlichting geldt dus dat je eerst moet investeren voordat je er de vruchten van kunt plukken. Dat is ook het geval met de volgende tip: wek je eigen zakelijke energie op met behulp van bijvoorbeeld zakelijke zonnepanelen. In eerste instantie is dit een flinke investering, maar wanneer je je zonnepanelen enkele jaren hebt, heb je de aankoopprijs er al uit. Vervolgens profiteer je van gratis energie, omdat je energie opwekt uit de zon, een natuurlijke en gratis bron. Wat helemaal mooi meegenomen is, is het feit dat de Nederlandse overheid ondernemers steunt bij het opwekken van eigen zakelijke energie. Dit betreft namelijk een groene stap binnen je bedrijfsvoering. Daarom zijn er diverse subsidies beschikbaar voor Nederlandse bedrijven. Op Minder.nl lees je hier meer over.

Online energieleveranciers vergelijken

Last but not least: om flink te kunnen besparen op je zakelijke energierekening is deze tip onmisbaar: het vergelijken van zakelijke energieleveranciers voor de beste deal. Je kunt namelijk nog zo goed je best doen om je energieverbruik te verminderen; wanneer je sowieso al te veel betaalt voor je zakelijke energie is dit alsnog vrij weinig waard. Voor de beste energiedeal raden we je daarom aan om aan de slag te gaan met mkb energie vergelijken. Via een zakelijke energievergelijker online vind je namelijk altijd het scherpste tarief. Het enige dat je hiervoor hoeft te weten, is je jaarverbruik en eventueel andere wensen. Ook is het aan te raden om dit ieder jaar te blijven vergelijken; of in ieder geval na ieder zakelijk energiecontract. Blijven hangen kost je namelijk uiteindelijk altijd meer geld, omdat je in dat geval te maken krijgt met hoge verlengingstarieven.