Alles wat je moet weten over boeiboorden

Een boeiboord wordt ook wel een boeideel, boeiing, boeistrook of boeiplank genoemd. Het gaat hier om een materiaal die ervoor zorgt dat de buitenste rand van een huis netjes afgewerkt wordt. Vandaar dat men vaak soms ook de term dakrandafwerking aanhoudt. Boeiboorden die tegenwoordig vervaardigd worden zijn van kunststof gemaakt. Een boeiboord hout tref je in de meeste gevallen bij huizen die lang in het verleden zijn gebouwd. Er zijn twee elementen die de opbouw van een boeiboord omgeven. Het gaat hier om de binnen- en buitenboei. De binnenboei is de plank aan de zijde van de dakgoot. Dit deel is dus niet zichtbaar omdat het tegen het dak ligt. De buitenboei is voor iedereen zichtbaar omdat het hier gaat om randen van de dakkapel of de uitbouw. 

 

Waarom zijn de naden van boeiboorden zo belangrijk?

Boeiboorden zijn uit verschillende onderdelen opgebouwd die aan elkaar liggen. Het gaat hier om verlijmde naden die aan elkaar zijn afgewerkt. Bij de hoeken zijn deze naden te vinden, maar ook op rechte stukken en bij de dakgoot zijn ze verwerkt. Wat wel hierbij aangegeven moet worden is dat deze stukken de lastigste stukken zijn om af te werken. Vandaar dat repareren van naden van de boeiboorden niet zo vaak voorkomt. De belangrijkheid van de naden van de boeiboorden is van dien aard omdat deze stukken ervoor moeten zorgen dat er schade aan de boeiboorden voorkomen wordt. Zo bekeken hebben de naden van de boeiboorden een belangrijke functie. 

 

Hoe wordt er ingespeeld bij het repareren van de naden?

Het begint allemaal bij de eerste stappen van de vakman. Deze moet ervoor zorgen dat de verbinding tussen de houten boeidelen gesteld is op  1 en 2 cm. Dit moet aangehouden worden omdat hout krimpt en uitzet. Indien er sprake is van smalle naden, dan betekent dit dat er weinig ruimte is voor speling. Maar een te grote ruimte brengt een te grote druk op de op de vulling. Er dient dus een balans gevonden te worden. Dit brengt met zich mee dat er bij de reparatie gecontroleerd moet worden als de verbindingen van de naden genoeg speling hebben. Indien dit toch niet het geval blijkt te zijn kan een vakman eenvoudig hierin inspelen. Hij kan ervoor kiezen om wegfrezen toe te passen en deze vervolgens weer te schuren en te lakken. Daarna wordt er gebruik gemaakt van houtvulmiddel zodat de naden weer nieuw en stevig gemaakt worden. Indien er rotte plekken in het hout zich heeft ontwikkeld kun je dit op zo een manier het best verhelpen. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *