Geen categorie

De ontwikkeling in hoortoestellen

In oude films, of films over vroegere tijden, zie je er weleens een langskomen: de oortrompet. Een prachtige hoorn of toeter die slechthorenden vanaf ongeveer de zeventiende eeuw begonnen te gebruiken om beter te kunnen horen. Het kleine uiteinde, ofwel het oorstuk, bracht je naar een van de oren en het wijde uiteinde, ofwel de kelk, richtte je naar de bron van het geluid. Door het wijde uiteinde van de hoorn kon een grotere hoeveelheid geluidsenergie worden opgevangen dan door een slechthorend oor, waardoor men beter kon horen. Een mooie uitvinding voor ieder die slechthorend was.

Van analoog naar elektrisch

Al snel werd de oortrompet gemeengoed, maar in de negentiende eeuw begon men bezwaar te krijgen tegen het in het oog vallende object. Er kwamen andere vormgevingen van de hoorn op de markt die minder opvielen. Toch is de productie van de oorhoorns pas in 1963 gestopt. Nu we zo gewend zijn aan het elektrische gehoorapparaat, lijkt de oortrompet als iets prehistorisch. Nou ja, dat is ook weer overdreven, maar in elk geval als iets van minimaal een eeuw geleden. Maar het is dus nog maar zestig jaar geleden dat er geen vraag meer naar was. Het analoge gehoorapparaat werd ingeruild voor het elektrische hoortoestel. Deze kon geluid beter opvangen, dus het is ook niet zo gek dat deze de plek van de oortrompet voorgoed innam. Maar ook het elektrische hoortoestel staat niet stil. Door steeds verbeterende technologieën wordt het apparaat niet alleen steeds kleiner tot zo goed als onzichtbaar, maar zijn er vele andere voordelen bij gekomen.

Vele functionaliteiten

Zo zijn er hoortoestellen die geen batterijen nodig hebben, via een app op de smartphone instelbaar zijn of zelfs instelbaar van de andere kant van de wereld door de audicien. Er zijn allerlei functionaliteiten mogelijk, zoals echoreductie en locatieherkenning. Spreekt iemand je aan in een vreemde taal, dan zijn er gehoorapparaten die het gesprokene vertalen. Ook kan je met sommige hoortoestellen muziek beluisteren. Daarom is het van belang bij de aankoop goed geïnformeerd te worden, zodat de klant het toestel kiest dat perfect aansluit op de persoonlijke noden en wensen. Na een hoortest wordt het hoortoestel precies afgestemd en kan de klant genieten van alle mooie geluiden om zich heen. Al blijven we de oortrompet altijd dankbaar, want daar begon het allemaal mee!