Tips

Drie creatieve toepassingen van LED verlichting

De traditionele halogeen- of gloeilampen maken steeds meer plaatst voor LED verlichting. Deze slimme lampjes zijn niet alleen energiezuinig maar ook nog eens heel duurzaam. Waar een gloeilamp nog wel eens kon doorbranden, met LED verlichting kun je jaren vooruit. Door de hittebestendigheid en de stevige vormgeving kunnen ze bovendien op allerlei plaatsen worden gebruikt. In deze blog wil ik jullie daarom drie ideeën geven voor creatieve toepassingen van LED lampen in je woning.

Indirect licht

Doordat de LED lampen dus op zoveel plaatsen kunnen worden gemonteerd, kun je ook spelen met het licht. LED verlichting heeft vaak meer lichtsterkte dan een gewone lamp. Het kan daarom juist mooi zijn om het licht indirect te plaatsen, dus ergens onder of achter. Plaatst bijvoorbeeld LED strips onder de traptreden. Hierdoor heb je indirecte verlichting op de trap en het geeft een zeer moderne uitstraling aan je woning. Strips zijn gemakkelijk te monteren onder de traptreden. Het is wel belangrijk om dan speciale strips voor trapverlichting te nemen. Dit omdat je nog wel eens met voetstoten of stof de strips zou kunnen beschadigen. De strips speciaal voor trapverlichting zijn daardoor sterker beschermd met bijvoorbeeld een siliconen afwerking.

Sprookjesachtige verlichting voor buiten

Een andere leuke toepassing voor ledverlichting is het gebruik van spots in de tuin of op het balkon. LED verlichting is met een voldoende IP-beschermingsklasse waterbestendig en kan dus zelfs buiten uitermate goed gebruikt worden. Door spotjes op het plafond van je balkon te plaatsen, of langs het tuinpad door middel van grond- of prikspots, creëer je een bijna sprookjesachtige ruimte. Vaak denken mensen dat je dan altijd fel licht hebt, maar je kunt tegenwoordig ook spotjes nemen waarvan je de lichtkleur kunt aanpassen naar bijvoorbeeld warm licht, in plaats van wit licht. Wanneer je LED verlichting voor buiten nodig hebt, kijk dan naar IP-beschermingsklassen. Dit geeft aan in hoeverre de lampen bescherming hebben tegen water.

Zelf armatuur maken

Als echte creatieveling kun je natuurlijk ook je eigen lampen samenstellen. LED lampen kun je ook gewoon in de stijl van een gloeilamp kopen. Wanneer je dan zelf aan de slag gaat met verschillende fittings, kleuren van kabels, de kappen en lichtkleur dan kun je een echt kunstwerk maken. Een echte blikvanger voor bijvoorbeeld boven een eettafel of om eens gezellig met vrienden samen te doen.

Hopelijk heb je hiermee wat inspiratie om ook aan de slag te gaan met LED verlichting!