wonen

Een nieuwe vloer kiezen doe je zo

Op een gegeven moment moet je eraan geloven; jouw vloer is toe aan vervanging. Vorig jaar kwam ik voor het eerst zelf in aanraking met dit moment. Na jarenlang op de wachtlijst voor een woning te hebben gestaan, kwam ik dan eindelijk in aanmerking voor een huurwoning. Ik was natuurlijk enorm blij en wilde het direct aannemen. Ondanks dat de huurprijs tegen het randje van mijn budget lag, heb ik er toch voor besloten om de woning te gaan huren. De muren konden nog wel een nieuw kleurtje gebruiken, maar verder was het prima om in te wonen. De vloer heb ik nooit mooi gevonden, maar ik wilde eerst nog even sparen voordat ik zo’n groot project als het vervangen van de vloer zou beginnen. Nadat ik wat had gespaard, kon ik dan eindelijk de vloer vervangen. Ik had alleen geen idee waar ik moest beginnen, dus dat heb ik eerst allemaal goed uitgezocht.

Waar te beginnen

Als eerst moet je goed nadenken over de ruimte(s) waar je de vloer wilt vervangen. Zelf woon ik in een appartement, waardoor de verschillende ruimtes in huis met elkaar verbonden zijn en de vloer overal in elkaar overloopt. Daarom wilde ik een vloer die goed past in vrijwel elke ruimte. Als je een grotere woonruimte hebt, kun je wel verschillende soorten vloeren kiezen voor de verschillende ruimtes. Daar komt het gebruik van de vloer ook bij kijken. Met kinderen of huisdieren in huis, zul je waarschijnlijk voor een andere vloer kiezen. Denk hierbij aan hoe makkelijk de vloer schoon te maken is en hoe lang je wilt dat de vloer mee kan gaan. Als je dit duidelijk in beeld hebt, kun je het soort vloer gaan kiezen.

Soorten vloeren

Als je bent toegekomen aan het kiezen van een soort vloer kom je opnieuw voor veel lastige keuzes te staan. De meest gekozen vloeren zijn vloeren van natuursteen, hout, PVC, een gietvloer, parketvloer, laminaat en tegels. Online kun je onderzoek doen naar de verschillen en uitkiezen welke vloer het beste past in jouw woning. Of vraag eens advies aan een expert. Zelf heb ik gekozen voor laminaat. Dit is een vaak voordelige vloer dat op hout lijkt. Omdat ik zelf niet goed weet hoe ik een vloer moet leggen, heb ik na het kiezen van het laminaat gebruik gemaakt van de service van Laminaat Expert – laminaat inclusief leggen. Hier ben ik heel fijn geholpen. Vergeet trouwens niet om de ondervloer af te stemmen aan het soort vloer. Vloerverwarming gaat bijvoorbeeld niet goed samen met alle soorten vloeren. Ook de plinten mag je niet overslaan. De grootte en kleur zouden goed bij de vloer moeten passen.