Geen categorie

Hoe ga je om met het overlijden van een dierbare?

Een van de verdrietigste dingen die je kan meemaken, is het moment dat er een dierbare komt te overlijden. Het liefst willen we iedereen altijd om ons heen houden, maar helaas gaat dat niet. Mensen komen nu eenmaal te overlijden, helaas soms eerder dan verwacht. Hoe je daarmee omgaat, is voor iedereen verschillend. 

Neem de tijd

Wat belangrijk is na het overlijden van een dierbare, is dat je daar de tijd voor neemt. Neem de tijd om het afscheid in goede banen te leiden en neem de tijd om stil te staan bij je verdriet. Dat je verdrietig bent is logisch. Laat je door niemand vertellen dat je al snel weer door moet gaan met je leven, want dat gaat simpelweg niet. Met het overlijden van een dierbare is er een gat gevallen en je moet ermee leren omgaan dat dat gat er is. Dat kost tijd.

Afleiding

Als je de behoefte hebt om in bed te gaan liggen en te huilen de hele dag, moet je daar zeker de tijd voor nemen. Een paar dagen is dit prima te doen. Na verloop van tijd zul je wel merken dat je je daardoor alleen maar ellendiger gaat voelen. Afleiding kan dan helpen. Afleiding hoeft niet te betekenen dat je weer aan het werk moet gaan, maar kan ook betekenen dat je leuke dingen gaat doen met vrienden of familie. Op die manier kan je even je zinnen verzetten op iets anders. Als het voor jou wel werkt om weer aan het werk te gaan, moet je dat zeker gaan doen. Luister goed naar je gevoel en naar je lichaam.

Erover praten

Praten helpt. Praat erover met vrienden, familie, of met een professioneel iemand als je er zelf niet uit kan komen. Klop aan bij de huisarts en ga naar een psycholoog. Door te praten kan je je gedachten en gevoelens op een rijtje krijgen en kan je het verdriet een plekje geven. Uiteindelijk zul je toch door deze fase van rouw heen moeten komen.

Ben jij onlangs een dierbare verloren en moet je hiervoor een uitvaart regelen? Neem eens een kijkje op uitvaart Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *