Katoenen stoffen
Tips

Katoen: misschien wel de meest veelzijdige stof

Katoenen stoffen is een stof die bekend staat om zijn soepelheid. Het is een geweven stof waar je heel veel kanten mee op kunt. Dit blijkt natuurlijk op het moment dat je op zoek bent naar (kant-en-klare) kleding, beddengoed of aankleding voor het interieur. Ontzettend veel producten zijn gedeeltelijk van katoen geproduceerd. Voor mensen die graag thuis met de naaimachine aan de slag gaan zijn deze mogelijkheden er ook. 

Katoenen stoffen

Kleding

Dat veel kleding van katoen is gemaakt mag geen verrassing heten. Katoen is immers tegelijkertijd sterk en soepel. Het absorbeert vocht behoorlijk goed, het voelt zacht aan op de huid en het ventileert en ademt prima. Dit laatste zorgt ervoor dat katoen zeker in de zomer een fijne stof is voor kleding. T-shirts en hemden kun je dan ook uitstekend van katoen maken. 

Beddengoed

Aangezien katoen als kenmerk heeft dat het goed ademt, is dit ook een geschikte stof om beddengoed mee te creëren. Hierbij moet je vooral denken aan kussenslopen en dekbedovertrekken. Met name in de zomer en in de tussenseizoenen komt het ventilerende aspect van katoen goed tot z’n recht. Voor iedereen die het in bed vaak warm heeft is katoen een prima stof. Wie het daarentegen regelmatig koud heeft in bed (zelfs buiten de winter) kan beter voor een andere stof gaan. Flanel is dan een goede optie.

Katoenen stoffen

Katoenen producten voor baby’s

Wanneer je onlangs vader of moeder bent geworden, dan komt er ontzettend veel op je af. Naast al het moois waarvan hopelijk sprake is, is het ook een feit dat er veel spullen moeten worden aangeschaft. Dure tijden dus, ook omdat veel van die spullen (met name kleding) na korte tijd al niet meer bruikbaar zijn. Als je echter handig bent met de naaimachine en het zelf produceren van katoenen producten, dan kun je deze kwaliteit inzetten om kosten te besparen. Katoen is zacht en daarmee gelukkig een heel geschikte stof voor babyproducten. Je kunt hier dan ook werkelijk alle kanten mee op. Wat te denken van kledingstukken als pyjama’s, shirtjes, jurkjes, rokjes, broekjes, truitjes en jasjes. Maar ook kussenslopen en dekbedovertrekken van katoen zijn geschikt voor baby’s. En verder is een babykamer, zeker als je er geen vloerbedekking hebt liggen, natuurlijk niet af zonder een of enkele kleurige kleden. En wat te denken van zelfgemaakte katoenen gordijnen, natuurlijk in de favoriete kleuren van de jongste? Over gordijnen gesproken, hieronder lees je daar nog wat meer over.

Gordijnen

Wie echt handig is met de naaimachine en er niet voor terugdeinst om grote oppervlakken te creëren, kan overwegen eigen gordijnen te creëren van katoenen stoffen. Dat het zacht aanvoelt en dat je er het uiterlijk aan kan geven dat je wilt, dat zijn sowieso voordelen. Het enige waar je even bij stil moet staan is de lichtdoorlatendheid. Van nature is katoen namelijk lichtdoorlatend. Natuurlijk moet dit wel bij je eigen voorkeur passen voor de kamer waar je de gordijnen wenst op te hangen.

Katoenen stoffen