testament
Tips

Testament

Nog geen testament? Overweeg dit toch te doen!

Het opstellen van een testament. Wie nog in z’n tiener- of twintiger jaren zit, die denkt over dit soort zaken natuurlijk nog helemaal niet na. Veel mensen die de dertig gepasseerd zijn raken zich echter steeds meer bewust van het belang van dit soort lastige thema’s. Dit omdat mensen van deze leeftijd vaker een vaste partner en kinderen hebben. En juist voor hen is het dat je zaken aangaande je nalatenschap goed wenst te regelen. Mogelijke drempels om voor een testament te gaan zijn de kosten en de moeilijkheid om zo’n document op te stellen. Voor dit laatste kun je echter gemakkelijk hulp inschakelen, bijvoorbeeld bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in testamenthulp.

Overlijden

Wat staat er in een testament?

Kortweg kun je stellen dat je in je testament exact kunt opnemen hoe jij wil dat je financiële middelen en je bezittingen straks verdeeld worden op het moment dat je onverhoopt komt te overlijden. Dit kun je via een testament volledig vrij invullen. Van mensen die geen testament hebben, worden bezittingen automatisch toegekend aan de eerste erfgenaam. Dit is normaliter de echtgenoot of eventuele kinderen. Zijn deze niet aanwezig, dan komt de directe familie als eerste in aanmerking.

Vastleggen

Zorg met duidelijkheid voor voorkoming conflicten

Misschien wel de belangrijkste reden om een testament te nemen is dat je je familie duidelijkheid geeft wanneer je komt te overlijden. En ja, met deze duidelijkheid kun je daadwerkelijk een hoop narigheid voorkomen. Familieleden van overledenen zonder testament raken namelijk vaak in discussie of zelfs in conflict over wie waar precies recht op heeft. Uiteraard zijn dit heel onverkwikkelijke situaties, uitgerekend in de periode kort na je overlijden. Met een sterk testament worden dit soort taferelen in jouw familie onmogelijk gemaakt.