Geen categorie

Tips voor je sollicitatiegesprek via een video-call

De corona crisis maakt een heleboel iets lastiger voor ons. Heb jij een sollicitatiegesprek binnenkort? Dan bestaat er een grote kans dat deze niet face2face maar via een video-call wordt uitgevoerd. Dit maakt het net een beetje anders en daarom misschien wel nog iets spannender. De voorbereiding van je sollicitatiegesprek is doorslaggevend voor het succes. In deze blog geven we je daarom een aantal tips hoe je het best te werk kunt gaan voor een sollicitatie via video-call. Er zijn namelijk een aantal zaken die anders zijn dan normaal en waar je rekening mee moet houden. 

 

De achtergrond 

Waarschijnlijk ben jij thuis als de video-call gaat starten. Degene tegenover jou ziet dus direct al iets heel persoonlijks: je eigen woonruimte. De achtergrond zal de aandacht trekken van de interviewer. Zorg er daarom voor dat de achtergrond er sowieso netjes uitziet en opgeruimd. Dit geeft een goede en verzorgde eerste indruk en laat die nou net het belangrijkste zijn. Als je kamer net iets minder opgeruimd is kan er een verkeerd beeld van je onstaan. Misschien heb jij super veel spullen in de omgeving staan, dan kun je er het beste voor kiezen om wat spullen weg te halen en een rustig effect te creëren. Zo kan de interviewer zich focussen op jou en niet de ruimte. Maar een hele witte achtergrond zorgt juist weer voor een saai effect. Ga bijvoorbeeld ergens zitten waar je wat leuke plantjes hebt staan, een schilderij of reisfoto’s die iets over jezelf vertellen. 

 

Beeld 

Jij moet uiteraard goed in beeld zijn. Vermijd het om van bovenaf te filmen maar zorg dat de camera op ooghoogte staat. Door je laptop te plaatsen op een stapel boeken of een andere verhoging staat de camera juist. Ook kun je kiezen voor een draadloze webcam de je makkelijk ergens kan plaatsen. 

 

Juiste aankleding 

Je zit natuurlijk thuis dus is het verleidelijk om je chillkleding aan te trekken. Het blijft natuurlijk een sollicitatiegesprek dus zorg dat je de juiste kleding aan hebt zodat de interviewer een goed beeld van je krijgt. Houdt rekening met het soort bedrijf waarmee je te maken hebt, zo zullen sommige het op prijs stellen als je netjes in pak gekleed bent terwijl andere bedrijven meer casual zijn. Kies eerder voor een donker shirt dan licht, omdat donker de focus legt op je gezicht. 

 

Soundcheck

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent voordat de video-call gaat beginnen. De internetverbinding moet goed werken maar test ook je microfoon uit. Het zou zonde zijn als je de interviewer moet laten wachten door technische verstoringen.