Gezondheid

Verschillende vormen van kraamzorg

Na de bevalling heeft elke vrouw recht op kraamzorg. De kraamzorg in Limburg, Groningen of Amsterdam, overal ziet het er hetzelfde uit. Een aantal basisuren zitten standaard in de verzekering. Natuurlijk hoef je je niet aan deze uren te houden. Naar behoefte kan dit ook meer of minder worden. De verschillende varianten van de kraamzorg worden hieronder verder uitgelicht.

Volledige kraamzorg

Dit is de meest uitgebreide vorm van kraamzorg die je kan krijgen. Hierbij heb je recht op zes tot acht dagen volledige zorg. De kraamverzorgster zal de zorg voor de moeder en de pasgeboren baby op zich nemen. Daarnaast ontfermt ze zich ook over eventuele andere kinderen, als deze er zijn. Ook neemt zij enkele huishoudelijke taken op zich. De kraamverzorgster zal jou als moeder helpen met het laten zien hoe je je baby in bad moet doen en hoe je hem het beste kan voeden. Na deze acht dagen ben je zo goed ‘ingewerkt’, waardoor je de zorg voor je baby helemaal zelf op je kan nemen. Of je recht hebt op deze maximale vorm van kraamhulp, wordt bepaald in een intakegesprek. Na de bevalling maakt de verloskundige hier nogmaals een inschatting voor.

Gedeeltelijke kraamzorg

Bij gedeeltelijke kraamzorg heb je recht op kraamhulp van vier uur per dag. De kraamverzorgster helpt je met het in bad doen van het kindje, het verzorgen en ze voert de belangrijkste controles uit bij moeder en kind. Omdat ze minder tijd tot haar beschikking heeft, zal ze minder doen in het huishouden en heeft ze ook geen tijd om visite te verzorgen. Als je er alleen voor staat na de bevalling, is deze vorm van kraamhulp minder geschikt.

Wijkzorg

De wijkzorg is de meest primitieve vorm van kraamzorg. Er komt dan een wijkverpleegkundige twee keer per dag een uurtje langs. De laatste dagen van de kraamweek komt ze slechts een keer per dag een uur. Ze zal alleen de zorg voor de moeder en baby op zich nemen, verder neemt ze je niks uit handen. Dit is dus alleen geschikt als je daarnaast iemand hebt die veel voor je kan doen, bijvoorbeeld je (schoon)moeder die verstand heeft van de dingen die moeten gebeuren in een kraamweek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *