Vervoer

Vrachtwagens: welke kies ik voor mijn bedrijf?

Een eigen bedrijf stelt je voor veel uitdagingen. Zeker als je bedrijf groeit en je keuzes moet maken. Heb je een bedrijf in de bouw of in het vervoer dan kan het zijn dat je lange tijd vrachtwagens hebt gehuurd van derden. Misschien wel inclusief chauffeur. Dat is een hele kostenpost. Mogelijk komt er een moment dat je de kosten en baten tegen elkaar gaat opwegen. Je bedrijf groeit en je hebt geld om te investeren. Wellicht wordt het dan tijd voor eigen vrachtwagens. Maar welke dan? En hoe kom je er aan? Dat laatste is tegenwoordig niet meer zo moeilijk. Op internet vindt je bedrijven die zich specialiseren in verhuur en verkoop van vrachtwagens. Zij bieden hun klanten een ruime keus aan vrachtwagens. Het enige wat jij nog moet doen is kiezen. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Welke vrachtwagens zijn er?

Ga vijf minuten langs een snelweg zitten en je hebt meteen door dat vrachtwagens in soorten en maten komen. Het uitgangspunt bij aanschaf van een vrachtwagen is het Gross Vehicle Weight. In Nederland mag dit 50 ton zijn, in de Europese Unie maximaal 40 ton. Ga ja daar vanuit dan zijn er zeven veel voorkomende vrachtwagen combinaties. Combinaties zijn bijvoorbeeld: trekker + oplegger+ oplegger of een bakwagen + aanhangwagen. Je begrijpt dat het erg afhankelijk is van jouw soort bedrijf en wat je vervoert welke combinatie het beste past bij jou. Laat je hierover goed informeren en informeer ook eens bij collega’s. Bij uitzondering heb je ook nog Lange Zware Vrachtwagens Combinaties, de zogenaamde LZV. Die zijn voor lang, ondeelbaar vervoer. Je ziet ze vaak rijden als uitzonderlijk vervoer. Uiteraard is dit echt voor specifieke ladingen.

Ladingen en vracht

Bedenk goed welke ladingen of vracht je het meest vervoerd en kies daar je vrachtwagens op. Natuurlijk kies je voor een merk waar je vertrouwen in hebt en je laat degene die het meeste met de vrachtwagens gaan rijden een proefrit maken. Ervaren chauffeurs hebben natuurlijk ook zo hun eisen. Bedenk ook hoe je gaat laden en lossen. Sommige vrachtwagens hebben daar hun eigen materieel voor, dat kan heel handig zijn. Heb je alles goed doordacht dan kun je natuurlijk tot aankoop overgaan. Investeren in vrachtwagens is een hap uit je budget, maar levert je uiteindelijk veel op. Huren is op den duur wellicht duurder en je bent altijd afhankelijk van anderen voor je planning. Dus heb je je keuze gemaakt: koop die vrachtwagens.