wat is een doorlopend krediet

Wat is een doorlopend krediet?

Wie op zoek gaat naar een krediet met een hoge mate van flexibiliteit kan niet naast het doorlopend krediet kijken. Wat is een doorlopend krediet is en voor wie en in welke omstandigheden deze vorm van lenen het meest bedoeld is, lees je hierna.

De kenmerken van een lopend krediet

Het doorlopend krediet is zoals gezegd de meest flexibele manier van geld lenen. In de praktijk komt het er op neer dat je binnen de grens van de afgesproken limiet, de kredietlimiet genoemd, vrij en naar eigen wens en behoefte geld kan opnemen. Het bedrag dat je terugbetaald hebt, kan je ook op eender welk ander moment terug opnemen waardoor deze kredietvorm eigenlijk geen einddatum kent. Om terug te betalen, wordt in de meeste gevallen maandelijks een percentage van het opgenomen bedrag gehanteerd en dit vermeerder met de rente op het opgenomen bedrag. je betaalt dus enkel rente op het bedrag dat je effectief hebt opgenomen, niet op de totale kredietlimiet. Je kan bij een doorlopend krediet ook voor kiezen om het opgenomen kapitaal sneller en zonder boete af te lossen.

wat is een doorlopend krediet

De voordelen

Het grootste voordeel is de flexibiliteit. Je neemt zoveel geld op als je nodig hebt op eender welk moment en je kan het terugbetaalde bedrag later opnieuw opnemen. Door veel mensen wordt deze kredietvorm gezien als een soort van reserve die kan aangesproken worden. Heb je niet graag een openstaande schuld, dan is dit de enige kredietvorm waarbij je kosteloos sneller kan terugbetalen.

De nadelen

Net die flexibiliteit die als voordeel geldt, kan ook een nadeel zijn. Omdat je steeds het terugbetaalde kapitaal weer kan opnemen, blijft het voor sommige mensen een openstaande schuld op lange termijn die naar rente toe behoorlijk duur is.

Wanneer is deze kredietvorm het best geschikt?

Voor wie niet vooraf duidelijk weet hoeveel een uitgave zal kosten en binnen welke termijn die terugbetaald kan worden, is het doorlopend krediet een goede kredietvorm. Je neemt namelijk niet meer geld op dan je nodig hebt en hoeft er dan dus ook geen rente op te betalen. In andere gevallen zal een persoonlijke lening meer aangewezen zijn, vooral omdat deze goedkoper uitvalt op het einde van de rit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *