Tips

Werken met epoxy

Epoxy, een harde chemische hars die voor vele doelen wordt gebruikt, denk bijvoorbeeld aan de botenbouw, het leggen van vloeren of het waterdicht maken van oppervlaktes. Bij het werken met deze substantie is het belangrijk of handig om met een aantal punten rekening te houden. In deze blog ga ik het hebben over wat epoxy is en tips voor het werken met deze chemische hars. 

Wat is epoxy?

Voordat we kunnen werken met epoxy is het allereerst belangrijk om te weten wat het precies is. In het kort is epoxy, zoals in de inleiding benoemd, een harde chemische hars wat goed bestand is tegen water en chemicaliën. Epoxy bestaat uit twee verschillende componenten, een basiscomponent (ook wel de hars) en een vloeibare verharder. Je hebt verschillende soorten epoxy met andere doeleinden. Zo heb je onder andere:

Epoxy giethars: Ingieten van hout en gehele tafelbladen

Winter epoxy: Handig voor botenbouw, bekleding van glasweefsel en het verlijmen van materialen

Universele epoxy: Voor het lamineren van glasweefsel, diverse ondergronden te bekleden, waterdicht maken van vloeren en in de botenbouw. 

Epoxy vloercoating: Te gebruiken op op beton, tegels en houten vloeren

Veilig werken met epoxy

Uit ervaring is gebleken dat epoxy voor sommige een allergische reactie kan geven, het is dus belangrijk om voldoende bescherming te dragen tijdens het werken met epoxy. Tijdens het gebruik kun je het beste te allen tijde handschoenen gebruiken en een mondkapje gedurende het schuren van epoxy. Daarnaast kun je bij aanraking met de huid, epoxy het beste verwijderen met een beetje azijn. 

Vloeibaar, gel, hard

De tijd waarin epoxy vloeibaar en werkbaar blijft is ongeveer 30 tot 40 minuten bij een kamertemperatuur van gemiddeld 20 graden. Na die 30 tot 40 minuten gaat de epoxy uitharden en krijgt de vloeibare epoxy een gelachtige uiterlijk, in dit stadium kan er een nieuwe laag epoxy worden toegevoegd. De volledige uithardingstijd bedraagt 24 uur bij een kamertemperatuur van rond de 20 graden. 

Er zijn vele soorten epoxy verkrijgbaar en zelfs voor een amateurklusser kan het worden ingezet voor verscheidene klussen. Hou wel in acht dat er bepaalde veiligheidsmaatregelen gebruikt kunnen worden voor het veilig werken met deze chemische hars. Er is online nog veel meer te vinden over de soorten epoxy, de doeleinden waar het voor gebruikt kan worden en tips voor het werken met epoxy. Doe vooral nog meer research voor het beste eindresultaat en een veilige omgang met epoxy.